De gezelligste huiskamer van Purmerend 1434

OVER
BRASSERIE1434.

Brasserie 1434, gevestigd aan de levendige Koemarkt 33 in Purmerend, is dé plek waar gastvrijheid en kwaliteit samenkomen.

brasserie1434-roy-en-jim

De passie van chef-kok Roy Faber

Eigenaar en chef-kok Roy Faber bracht zijn droom tot leven na het winnen van twee grote geldprijzen in 2016. Met toewijding en passie leidt hij de brasserie, waar ambacht en smaak centraal staan.

Bourgondisch genieten

De keuken van Brasserie 1434 biedt Europese, bourgondische gerechten met verse en ambachtelijke ingrediënten. Van zelfgebakken zuurdesem en focaccia tot malse biefstukken en flinterdunne pizza’s.

Warme en uitnodigende sfeer

Brasserie 1434 staat bekend om de gezellige ambiance. Het interieur straalt warmte uit en het verwarmde terras is een perfecte plek om te genieten. Of je nu komt voor Ammirato-koffie met huisgemaakte appeltaart, een lunch of een uitgebreid diner, je voelt je hier meteen thuis.

Beleving, kwaliteit en gastvrijheid

Bij Brasserie 1434 draait alles om een onvergetelijke ervaring. Het team kijkt ernaar uit om je te verwelkomen in het hart van Purmerend.

brasserie1434-binnenruimte

HISTORIE VAN BRASSERIE1434

Het getal 1434 stamt af uit het jaar dat Purmerend zijn stadsrechten heeft gekregen. De naam Purmerend komt van het volgende: “het beenht aan ‘t eynde van de Purmer,’ t welke een meir oft binnenwater was, maer namaels droogh en tot landt gemackt”.

In 1484 verleent Jan van Egmond marktrechten aan de stad. Elke zaterdag vindt er een weekmarkt plaats waardoor Purmerend uitgroeit tot een volwaardige stad.

De Koemarkt is ontstaan doordat er op 23 juli 1519 door een stadsbrand een groot deel van de stad in vlammen opging. Van de 210 huizen bleven er slechts 60-70 overeind staan. Waaronder het St. Ursulaklooster en Slot Purmersteijn.

In 1572-1573 gaat Purmerend over tot het protestantisme. Geuzenleider Sonoy neemt Purmerend in en ontdoet alles wat maar enigszins rooms-katholiek aandoet en laat het St. Ursulaklooster verwoesten. Zo komt er ruimte vrij voor een ossenmarkt. Het bekendste en belangrijkste plein van de binnenstad doet vanaf dat moment dienst als koemarkt en krijgt later ook die naam. De weekmarkt is in deze periode verplaatst van zaterdag naar de dinsdag, tot op de dag van vandaag.

In 2001 komt de uitbraak van de MKZ-crisis en eind aan de eeuwenoude wekelijkse veemarkt. De Koemarkt wordt heringericht. De meeste ‘koeienruggen’, de rijen bulten met hekken waaraan de koeien werden vastgeboden, verdwijnen. Van het parkeerterrein wordt een uitgaansplein gemaakt.

Op 11 oktober 2009 is de vernieuwde Koemarkt geopend voor publiek en ontwikkelt het plein zich tot een bruisend stadshart door zijn vele restaurants, cafés en terrassen. Op 6 maart 2018 opende Brasserie 1434 haar deuren op deze Koemarkt.

Word deel van het 1434 team!

Wij zijn opzoek naar jou!