Over brasserie 1434

Bonjour! De Brasserie van Purmerend.

Welkom bij ons restaurant in Purmerend aan de Koemarkt. Uit eten in Purmerend doe je bij Brasserie1434, bij ons kunt u terecht voor een ontbijt, een smakelijke lunch, een uitgebreid diner in ons restaurant of op ons verwarmt terras aan de Koemarkt. Bij ons kan het allemaal, lunchen, dineren of gezellig borrelen in hartje Purmerend in Parijse sferen. 

Start uw dag met een kop koffie en geniet van de Koemarkt. Neem een stop tijdens het winkelen voor een lunch of beleef een gezellige avond tijdens een diner in hartje Purmerend. 

Uitgaan in Purmerend? Ook dat kan bij Brasserie1434, elke vrijdag is er een DJ aanwezig. Freaky Friday is een jong begrip, wij zijn op vrijdag & zaterdag geopend tot 02:00, u kunt dus tot laat genieten aan de gezelligste bar van Purmerend, met de lekkerste cocktails van de Koemarkt, onder het genot van live muziek in Purmerend. 

 

Ons Team staat voor u klaar en wij verwelkomen u graag in ons restaurant in Purmerend. 

Een culinaire groet,

Roy Faber 

 

lunch purmerend
afhaal restaurant purmerend
high wine
goed restaurant purmerend
uitgaan in Purmerend

HISTORIE

Het getal 1434 is het jaar dat Purmerend zijn stadsrechten verkregen. 
De naam Purmerend is als volgt te verklaren: “het beenht aan ‘t eynde van de Purmer,’ t welke een meir oft binnenwater was, maer namaels droogh en tot landt gemackt” 
 

In 1484 verleent Jan van Egmond marktrechten aan deze stad. Elke zaterdag vindt er een weekmarkt plaats. Purmerend kan invloed uitgroeien tot een volwaardige stad. 

De Koemarkt is ontstaan ​​doordat er op 23 juli 1519 door een stadsbrand een groot deel van de stad in vlammen op ging. Van de 210 huizen blijven er slechts 60 tot 70 gespaard waaronder het St. Ursulaklooster en Slot Purmersteijn. 

In 1572-1573 gaat Purmerend over tot het protestantisme. Geuzenleider Sonoy neemt Purmerend in en ontdoet  alles wat maar enigszins rooms-katholiek aandoet en  laat het St. Ursulaklooster verwoesten. Zo komt er ruimte vrij voor een ossenmarkt. Het bekendste en belangrijkste plein van de binnenstad doet vanaf dat moment dienst als koemarkt en krijgt later ook die naam. De weekmarkt is in deze periode verplaatst van zaterdag naar de dinsdag, tot op de dag van vandaag.  In 2001 komt de uitbraak van de MKZ-crisis en eind aan de eeuwenoude wekelijkse veemarkt.  De Koemarkt wordt vastgesteld heringericht. De meeste ‘koeienruggen’, de rijen bulten met hekken bepaalde de koeien werden gebonden, verdwijnen. Van het parkeerterrein wordt een uitgaansplein gemaakt. Op 11 oktober 2009 is de vernieuwde Koemarkt geopend voor publiek en ontwikkelt het plein tot een bruisend stadshart door zijn vele restaurants, café’s en terrassen. Op 6 maart 2018 opende Brasserie1434 haar deuren op deze Koemarkt. 
Scroll naar top