Over brasserie 1434

De Brasserie van Purmerend.

Welkom bij Brasserie 1434 in Purmerend aan de Koemarkt 33! Uit eten in Purmerend doe je bij Brasserie 1434. Bij ons kan je terecht voor een unieke en smakelijke lunch, een uitgebreid diner of een gezellige borrelplank op ons verwarmt terras. Bij ons kan het allemaal! Ook serveren wij de lekkerste cocktails van Purmerend! Kom jij ze proeven?

eb48bb4f-d6f8-42e3-98f7-755eb3f9d15a
goed restaurant purmerend
uitgaan in Purmerend

HISTORIE

Het getal 1434 stamt af uit het jaar dat Purmerend zijn stadsrechten heeft gekregen. De naam Purmerend komt van het volgende: “het beenht aan ‘t eynde van de Purmer,’ t welke een meir oft binnenwater was, maer namaels droogh en tot landt gemackt”.

In 1484 verleent Jan van Egmond marktrechten aan de stad. Elke zaterdag vindt er een weekmarkt plaats waardoor Purmerend uitgroeit tot een volwaardige stad.

De Koemarkt is ontstaan doordat er op 23 juli 1519 door een stadsbrand een groot deel van de stad in vlammen op ging. Van de 210 huizen bleven er slechte 60-70 overeind staan. Waaronder het St. Ursulaklooster en Slot Purmersteijn.

In 1572-1573 gaat Purmerend over tot het protestantisme. Geuzenleider Sonoy neemt Purmerend in en ontdoet alles wat maar enigszins Rooms-Katholiek aandoet en laat het St. Ursulaklooster verwoesten. Zo komt er ruimte vrij voor een ossenmarkt. Het bekendste en belangrijkste plein van de binnenstad doet vanaf dat moment dienst als koemarkt en krijgt later ook die naam. De weekmarkt is in deze periode verplaatst van zaterdag naar de dinsdag, tot op de dag van vandaag.

In 2001 komt de uitbraak van de MKZ-crisis en eind aan de eeuwenoude wekelijkse veemarkt. De Koemarkt wordt heringericht. De meeste ‘koeienruggen’, de rijen bulten met hekken waaraan de koeien werden vastgeboden, verdwijnen. Van het parkeerterrein wordt een uitgaansplein gemaakt.

Op 11 oktober 2009 is de vernieuwde Koemarkt geopend voor publiek en ontwikkelt het plein zich tot een bruisend stadshart door zijn vele restaurants, café’s en terrassen. Op 6 maart 2018 opende Brasserie 1434 haar deuren op deze Koemarkt. 

Scroll naar boven